Фирма за аудио-визуални услуги и организиране на семинари, която не функционира от 2020 г., спира наемането на хеликоптер. Това каза в студиото на „Тази сутрин“ Георги Гвоздейков, изп. директор на „България Хели Мед Сървиз“.

„Процедурата (за наемане на един хеликоптер – б.р.), която се обжалва в момента, идва от фирма, която няма нищо общо с обявените критерии. Жалбата дойде два дни след изтичането на срока, но на самото клеймо пишеше 9 януари 2023 г. - последният ден за подаване на жалби и възражения. Странно е, че известна куриерска фирма е носила тази пратка три дни, докато тя стигне до нас“, обясни той.

Георги Гвоздейков подчерта, че в жалбата има искане за временно спиране на процедурата. Очаква КЗК да се произнесе до дни. Според закона първо трябва да се разгледа тази временна мярка, а след това – самия казус.

„Жалбата е абсолютно неоснователна, но по Закона за обществените поръчки всяко заинтересовано лице може да го направи. В този случай всеки един фризьорски салон може да обжалва, но когато има строго определени критерии за изискване на изпълнител, който да отговоря на определени технически спецификации, то е редно оспорването да идва от такова дружество, а не от фирма, която предоставя под наем аудио-визуална техника и организиране на семинари“, обясни още той.

Според Георги Гвоздейков това е някакъв парадокс. Той обясни също така, че фирмата, която обжалва обществената поръка, е прекратила дейността си от 2020 г. „Ако погледнем по-назад във времето – най-големият оборот, който е правила тази фирма, е 25 000 лв. през 2017 г., като оборотът ѝ пада драстично и приключват дейността си на загуба“, каза още той.

Според него явно става дума за умишлен саботаж и добре организиран процес от хора, които „имат интерес този проект да не се случи“. Георги Гвоздейков няма представя, кои са тези хора, но подчерта, че „България е пълна с лоши хора, които искат винаги да пречат“.

Вижте повече във видеото.