"През цялото лято говорим за комбинации, числа и коалиции. Струва ми се, че изборите за нас са повече държавна лотария, но е хубаво зад това да виждаме история".

Така писателят Георги Господинов коментира в „Тази сутрин“ горещия политически сезон. 

По думите му лекомислено кризата се обявява за политическа, а тя е по-скоро криза на смисъла – човешка и екзистенциална криза. 

„Дефицитът на бъдеще е едно от нещата, пред които сме изправени през последните години, но те са свързани с миналото. Когато имаш несбъднато минало, имаш несбъднато настояще – имаш несбъднато бъдеще. Тези, които си мислеха в началото на прехода: „Каквото било – било. Дайте да гледаме напред“, всъщност се оказаха част от провала“, коментира писателят. 

Според него основният проблем на политическата сцена е, че излизат нови лица, които са „необезпечени с минало и опит“. По думите му това са хора, които нямат какво да губят, появяват се и изчезват бързо. 

„От друга страна, има хора, които са претърпели своите провали в миналото, но ние сме го забравили. Нямаме памет за провали и това отново е проблем. Хубаво е обществото да се самосезира, когато види лице, което се е провалило“, допълни Господинов. 

Относно фиксацията върху дипломи на лицата в политиката, писателят заяви, че това не е основното, което един политик трябва да прави.

„Езиците са бонус, един политик трябва да излиза извън локалното, да има визия за бъдещето, да смени тона на разговора, защото в момента той е принизяващ“, смята той. 

Господинов заяви, че през годините неведнъж е получавал покани да се включи в политическия живот на страната, но е отказвал, защото за него е важно да остане независим.

Писателят показа и новата си книга - „В пукнатините на канона“, която от утре ще бъде по книжарниците.