Не се очакват проблеми по границите за българските превозвачи и пътуващите след Брекзит. Това заяви зам.-външният министър Георг Георгиев в „Тази сутрин“.

Ще има промени при обмитяването на стоките. Пратките на стойност до 30 лева ще бъдат облагани с ДДС.

"Българските фирми имат опит в работата с компании в страни извън ЕС и изискванията са известни, така че не трябва да има затруднения", смята Георгиев.

"Проблемът за българските студенти ще е финансов. Те вече ще плащат таксите си в пълния размер. В момента във Великобритания има 6000 български студенти, което е доста голяма бройка и ще е добре, ако се договорят облекчения за тях", каза още той.

От 1 октомври българите ще влизат във Великобритания с международни паспорти, преди това ще пътуваме с лични карти. Ще имаме 6 месеца право да пребиваваме там.

"За сравнение ограничението за граждани от трети страни, влизащи в ЕС, е 90 дни в рамките на 180 дни. В рамките на този шестмесечен период ще можем да осъществяваме много кратки посещения на Острова, но въпросът е как ще се „рестартират“ и изчисляват тези шест месеца и дали ще има период, който трябва да прекараме извън Великобритания след тяхното изтичане", каза Георгиев.

В другите случаи, изискващи по-дълъг престой във Великобритания, ще трябва да се вадят визи, за които ще се кандидатства онлайн, но основното неудобство е, че трябва да се предвиди време за тяхното издаване.

"Не са договаряни квоти за българските сезонни работници на Острова", каза Георгиев.

"Българските граждани, живеещи във Великобритания, са изключително дисциплинирани и са реагирали бързо на новите изисквания. Мнозинството вече са подали документите необходими за постоянното им пребиваване и са получили отговор", съобщи той.

Повече за промените за българите във Великобритания след Брекзит гледайте във видеото.