„Продължаваме промяната“ бележи ръст с 2%. Те върнаха позиции чрез мобилизация на собствените им симпатизанти след свалянето на Никола Минчев от поста председател на парламента и свалянето на правителството след вота на недоверие“.

Този коментар направи в предаването „Тази сутрин“ Геновева Петрова, управител на „Алфа рисърч“, при представянето на последното проучване за електоралните нагласи на агенцият.

То е част от регулярния мониторинг на „Алфа рисърч“. Проведено е в периода 25 юни – 1 юли 2022г., сред  1017 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Проучването показва, че БСП също връща позиции. Това дължи на факта, че партията пази баланса между участието в управлението и червените линии, които поставя пред партньорите, коментира управителят на „Алфа рисърч“.

Партията на Костадин Костадинов „Възраждане“ обаче губи подкрепа. Причините са две – има конкуренция в лицето на бившия служебен премиер Стефан Янев и новата му партия „Български възход“, и фактът, че останаха встрани от бурните събития през последните седмици, обясни Геновева Петрова.

Проучването показва, че „Има такъв народ“ (ИТН) няма да влезе в парламента, ако изборите бяха днес. Те губят подкрепа още след периода, в който спечелиха изборите от юли 2021 г., уточни социологът.  

По думите на Петрова проучването показва остра поляризация в обществото.

Пример за това е отговорът на въпроса трябва ли да се сформира нов кабинет в рамките на това Народно събрание или трябва да има предсрочни избори.

49,5% от анкетираните смятат, че трябва да се сформира нов кабинет, но също сериозна част – 46,7% , са на обратното мнение – по-добре е да се отиде на предсрочни избори.

Гледайте повече във видеото!