„През 2021 г. към нас се задава една надежда, която вече не е имагинерна – тя е факт. Възползвайте се от нея“, каза председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски в ексклузивно интервю в „Тази сутрин“.

Мутафчийски беше един от първите ваксинирани българи с препарата на „Пфайзер“ срещу коронавируса.

„Бях длъжен да го направя. Всеки ден следя състоянието на моите колеги, които се намират в реанимация или в клиниките на болницата. Това е непоносимо за мен. Длъжен съм да го направя и заради хората, които вярват в мен. А в личен план съм абсолютно убеден“, каза Мутафчийски.

„Един мой приятел, много умен човек – биолог. Той беше казал, че ще използва тактиката на пингвините и ще се ваксинира по-късно. Какво правят пингвините – първите скачат във водата, а другите гледат къде е косатката. Е, първите вече скочихме, косатката я няма. Време е и вие да скочите“, каза още Мутафчийски.

Той заяви, че се чувства добре и няма никакви странични реакции. Единствено усеща мястото на убождане.

По думите на Мутафчийски лекарите са единствените, на които все още се доверяват хората в кризата.

„Когато човек има болка и болест, отива при лекар и се надява, че там е спасението. Той не отива при никой друг“, каза той.

По повод ваксината на „Пфайзер“ и дали тя е истински безопасна и ефективна, ген. Мутафчийски каза, че това е иновативен продукт.

„Той е много лесен, много евтин за изпълнение и много ефективен. Той не вкарва нищо в ядрото на клетката и може би е толкова добър и ефективен, колкото го описват“, допълни той.

На въпрос дали много хора у нас ще останат скептично настроени спрямо ваксините, ген. Мутафчийски заяви, че е рано да се правят изводи.

„Ще се натрупат достатъчно данни, за да могат да се убедят и колебаещите се. Нито един медикамент досега не е бил тестван на 44 хиляди души, това го заявявам най-отговорно. Да не говорим, че у нас населението с лека ръка приема медикаменти, които не са изпробвани дори на 50 души, което е абсолютен факт“, каза Мутафчийски.

За мерките, униформата и страха

В равносметката си за отминаваща година ген. Мутафчийски заяви, че тя е била доста тежка: „Щях да кажа, че е интересна, но какво да му е интересното на това.“

На въпрос защо е спрял да облича военната си униформа, генералът заяви, че явно плаши хората.

„Българите са забравили как изглеждат техните военни и генерали. Не съм имал за цел да уплаша хората“, каза Мутафчийски.

Относно знаковите изказвания си изказвания той бе категоричен, че не се срамува от нито една дума и би казал същото и сега.

„Ние станахме жертва на собствения си успех. Забравихме се, решихме, че не е страшно. Това не беше процес само тук, а в цяла Европа. Хората се умориха още на първата вълна. Трябваше по трудния начин да разберем ситуацията“, заяви Мутафчийски.

Той коментира още, че се очаква леко повишаване на случаите с отхлабването на мерките, но се надява и ваксинацията да окаже влияние.

В последните шест месеца председателят на Националния оперативен щаб не се е появявал в телевизионно интервю и спря да води брифингите.

„Не може да изморяваш хората непрекъснато и да свързват твоето появяване с безизходица и страх. Аз се стремях да бъда обективен“, каза Мутафчийски. Решението да „излезе от светлината на прожекторите“ е било лично негово.

На въпрос дали обмисля кариера в политиката, ген. Мутафчийски заяви, че това не е неговият път.

„Крайно време е хората у нас да разберат, че трябва да тежат на мястото си там, където се чувстват най-сигурни и въоръжени със знания и експертиза. Да не се месят там, където им е работа“, каза той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!