На мястото си в районната здравна инспекция на Бургас е скъпият специализиран фризер, в който трябва да се съхраняват ваксините срещу COVID-19. Само по себе си, това не е новина, но се превърна в такава, след като вчера над час електроуредът не можеше да мине през вратата на РЗИ-Бургас заради сериозните си размери, а, на всичкото отгоре, камерите уловиха притеснителен детайл: кашонът на фризера беше обърнат наопаки – а хладилната техника е изключително чувствителна към накланяне, преобръщане и т.н.

Място за притеснение обаче няма, подчерта представител на фирмата, която достави оборудването. Пред камерата на bTV Христо Царев обясни, че фризерът е бил транспортиран правилно, а недоразумението с кашона се случило, след като първо свалили опаковката, а след това се наложило да я слагат обратно набързо заради дъжда.

Наложило се е бавно и прецизно преместване след разширяването на вратата на помещението в РЗИ, за да може да бъде монтиран на мястото му. 

Електроуредът има диапазон на работа от -40 до -86 градуса и трябва да работи в помещение, в което температурата е между 16 и 32 градуса над нулата. „Спазването на условията е отговорност на ползвателя и собственик на уреда“, отбеляза Царев и допълни, че са провели първоначално обучение на персонала в РЗИ-Бургас.

Производителят е австрийски, като до момента у нас са доставени 4 такива машини – тази в Бургас, една за столичната здравна инспекция и още 2 остават на разположение в склада.

От РЗИ-Бургас отказаха да застанат пред камерата на bTV тази сутрин – били обидени от големия обществен отзвук.