Социален щит за всеки европейски работник, който да му осигурява еднакво заплащане на едно и също работно място и минимална заплата за съюза, съобразена с всяка страна и договаряна колективно всяка година. Това предложи френският президент Еманюел Макрон в статия, предоставена на 28 водещи медии в държавите от ЕС. 

„Трябва да покажем, че Европа може да закриля, че може да има социално сближаване. Сега в 10 от страните в ЕС няма минимална работна заплата, а в други 10 тя е по-ниска от средното ниво на минималната заплата в ЕС. Трябва да осигурим постепенно сближаване в тази област”, коментира в предаването „Тази сутрин” френският посланик у нас Ерик Льобедел.

По думите му подобно социално сближаване няма да стане „от днес за утре” и ще бъде частично платено от богатите в ЕС на принципа на солидарността.

Той коментира и идеята за създаване на Европейска агенция за защита на демокрациите, която да брани страните в ЕС от кибератаки и манипулации при избори и ограничаването за финансиране на политически партии от чужди държави. „На избори, включително и във Франция, има намеса от държави извън ЕС чрез дезинформация. Във Франция имаше дезиноформация от руски източници, това беше доказано”, каза френският посланик.

Относно посещението на руския премиер Дмитрий Медведев и енергийните проекти Ерик Льобедел каза, че и Франция има пряк интерес към енергийните проекти, но също като България спазва европейските директиви.

Вижте повече във видеото!