22 медии от 17 държави предизвикват европейците на дебат. bTV Новините за втора поредна година са част от международния проект „Европа говори“.

Главният редактор на btvnovinite.bg Явор Николов и главният редактор "Международни новини" в редакцията на bTV Кристина Баксанова дадоха подробности за инициативата в ефира на „Тази сутрин“.

„Инициатор на този голям европейски дебат е германското издание ZEIT, което през 2017 г., когато се наблюдава поляризация на обществото в Германия при влизането на крайнодесните в парламента, създават такава платформа, насочена конкретно за периода на техните избори. Но в последствие я разшириха и от 2 г. дебатът стана европейски“, обясни Баксанова.

Всеки гражданин с позиция може да се включи в дебата като отговори на въпросите в АНКЕТАТА, публикувана на btvnovinite.bg. След регистрацията си респондентите ще бъдат групирани с партньор за разговор от друга европейска държава, който изразява различни политически възгледи.

„Когато човек сподели своята позиция, има възможност да даде повече информация за себе си, след което алгоритъмът, който движи „Европа говори“, сред всички участвали до момента, намира най-подходящия човек“, каза от своя страна Явор Николов.

До декември участниците ще имат възможност да проведат няколко дискусии, в групи с различни партньори. Темите включват европейското изискване за ваксинация срещу коронавируса; забраната за автомобили, задвижвани от газ, бензин или дизел; въвеждане на безусловен базов доход и др.

„Първите резултати показват, че по темата „Трябва ли ЕС да изключва държави, които нарушават демократичните принципи?“, има изключително голяма активност. По същия начин е и темата за еднополовите бракове. Мен ме изненадва приятно, че въпреки цялото политическо говорене – хората остават оптимисти за това дали българското еврочленство е нещо хубаво“, посочи главният редактор на btvnovinite.bg.

На 12 декември „Европа говори“ ще завърши с дигитално закриващо събитие.