Среща с непознат човек от друга държава, който е готов да поспори с вас по дадена социална или политическа тема - това предлага международната платформа "Европа говори", която среща жители на над 20 държави. Проектът се провежда за поредна година, като отново bTV е единствената българска медия, която дава възможност на читателите да се включат в дебата.

Защо е важно да чуем различната гледна точка и какви са предизвикателствата пред Европа през 2021 г. - за това говорихме с ръководителя на проекта "Европа говори" - Хана Израел от "Цайт Онлайн".

- С какво платформата „Европа говори“ е по-различна през 2021 г.? Кои теми ще бъдат във фокуса на дебатите?

Надяваме се, че както и при предишните години ще се включат хиляди хора от цяла Европа, които искат да участват в разговор на четири очи със събеседник, който е на противоположна теза.

Тази година постигнахме най-голямото досега медийно участие с 22 партньори от 17 държави. Дебатите ще са за коронавируса, но и за климатичните промени и миграционните процеси. Това са големите предизвикателства, на които Европа трябва да намери заедно отговор през следващите години. 

- „Европа говори“ създава среда за диалог между хора с различни гледни точки към големите проблеми на нашето време. В същото време, години наред онлайн платформите бяха обвинявани, че вкарват потребителите си в „балони“, в които всеки чува само това, което му харесва да чува – но не и различната гледна точка. Вижда ли се промяна? Започнахме ли да си говорим повече помежду си?

Това, което наблюдаваме преди всичко, е, че всички двойки участници по време на разговорите откриват много общи неща помежду си. Въпреки че мненията им в определени области много се различават, все пак достигат до точки, около които могат да се обединят в позициите.

Опитът показва, че разговорите водят до това, политическите противници да не бъде приемани като предполагаеми врагове, а като хора, с които могат да бъдат дори споделяни общи ценности.

- Ако пред Вас е един възрастен човек от Област Видин – най-бедната в ЕС и една от най-бедните на целия континент, по какъв начин ще го убедите, че си струва да бъде част от „Европа говори“? Колко важна е съвместната работа на журналистите, за да бъде разбрана Европа?

От една страна, съвместната работа на журналистите е изключително важна. „Европа говори” е един от най-големите европейски медийни проекти и допринася значително за формирането на европейската общественост.

От друга страна, например, може много да помогне за работата на германските журналисти, ако чуят аргументи от България по темата за безусловния базов доход. Така можем да имаме различни гледни точки и бъде разширено отразяването на темата с повече европейски перспективи. Така се засилва и европейската идея сред  обществото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Въпросите зададоха Кристина Баксанова и Явор Николов