На извънреден съвет в Брюксел  вчера европейските лидери обсъждаха кой да е новият председател на Европейската комисия (ЕК).

Председателят на Съвета Доналд Туск заяви, че никой няма да е изключен предварително от надпреварата. Така той потвърди възможността бъдещият председател на ЕК да не е сред водещите кандидати.

  „Има огромно разединение между европейските лидери и видимо напрежение и вече конкретен сблъсък между френско-германската двойка. Изборът няма да се ограничи между т.н. шпицен кандидати и тук идва разединението”, коментира кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

По думите ѝ единият лагер е на канцлера на Германия Ангела Меркел с кандидатурата на Манфред Вебер, а другият лагер е на френския президент Еманюел Макрон, който се противопоставя на версията с шпицен кандидатите, като има и неофициално обяснение – просто този лагер не приема Вебер, кандидата на Европейската народна партия.

Следващото раздаване на картите трябва да е на 20-21 юни. А първото заседание на следващия европейски съвет ще е на 2 юли, когато ще се гласува решение за кандидат за председател на ЕК.