Европейските лидери остават разединени по въпроса кой да заеме ръководните постове в европейските институции. Това стана ясно след края на лидерската среща на върха в Брюксел. 

Европейският съвет тази вечер не е обсъждал имена на кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Това съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от БТА.

Снимка: EPA

Той добави, че обсъждането на имена може да се очаква на срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС през юни. Туск отбеляза, че според участниците в днешното заседание не може определянето на председателя на ЕК да стане автоматично. 

Туск поясни, че определянето на следващия ръководител на ЕК, според договорите за ЕС, се извършва от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство и се потвърждава от Европейския парламент с мнозинство.

Нашата страна беше представена от Бойко Борисов, който определи срещата като пазарлъци. Преди началото й премиерът коментира, че предстоят оставки в ГЕРБ въпреки победата на изборите в национален мащаб.

В Брюксел тази вечер се сблъскаха два лагера. Единият застава зад кандидата за председател на ЕК на ЕНП Манфред Вебер. Вторият лагер е твърд противник на системата с водещи кандидати на политическите партии в Европарламента и иска да наложи консенсусна фигура, извън предложените. 

Този Европейски съвет завършва с видимо разделение на лагерите и чувствително разделение във френско-германската двойка.

Следващ опит за намиране на консенсусни фигури за ръководните постове в европейските институции ще бъде направен през юни.