Казусът с блокираните българи в Париж е доказателство, че е време вече да отпаднат ограниченията, коментира евродепутатът Петър Витанов. Втора група сезонни работници от България се връща принудително от Франция заради епидемията от COVID-19. 

"Точно такъв тип сезонни работници са много силно необходими на страни като Германия и Нидерландия. Те живеят в много тежки условия. От една страна ние ги пращаме от изток на запад, а друга страна правителствата на същите държави съветват своите граждани да останат в своите държави през лятото", припомни Витанов. 

"Въпросът е дали тези хора, които ходят да работят при много по-тежки условия, нямат по-голям шанс да заразят някого, отколкото в пет звездните хотели. Трябва да възстановим икономиката, трябва да паднат ограниченията и да възстановим доверието в европейските институции", посочи евродепутатът.

Според Андрей Новаков в повечето държави на ЕС действат закони за извънредното положение и те се борят със заразата. "Никой не е променил договорите за функциониране на ЕС, не е отменил свободното движение на хора. В България също оставаш 14 дни под карантина, когато пристигаш от чужбина", припомни евродепутатът. По думите му и във Франция имат нужда от тази мярка. 

В момента, в който отпадне извънредното положение във Франция, никой няма да те спира на летището, за да търси постоянен адрес или трудов договор – пътуваш така, както пътуваш между отделните области в България, категоричен беше той.

Това, което показа коронавирусът е, че Европа има проблем с управлението на подобен тип кризи, сякаш няма способността да отреагира бързо, каза Перът Витанов.  Той отбеляза, че по отношение на икономическите мерки, най-необходим е план за възстановяване от кризата.

Първото към, което посегнахме в кризата беше Кохезионният фонд на ЕС. Тези, които казваха, че кохезионната политика е ненужна и остаряла, трябва да си променят мнението, посочи Новаков. По думите му трябва да има фонд за спешни мерки.

„Европа вече помогна като развърза ръцете на правителствата, каза – парите, които вече сте получили за проекти може да ги ползвате за да развивате лекарства или да купувате защитни облекла“, припомни Андрей Новаков.