Продължава разхлабването на мерките срещу коронавируса в много страни по света.

Австралия планира да го направи на три етапа, а Великобритания обмисля предпазлива отмяна на част от рестрикциите от идната седмица.

Австралийският премиер Скот Морисън обяви план в три фази за отварянето на страната  след строгата карантина.

„Днес националният кабинет договори план в три стъпки и национална рамка, за да постигнем икономика и общество без COVID-19. Нашата цел е да преминем пред всички тези стъпки и да осигурим икономика безопасна от коронавирус до юли тази година“, обяви Морисън.

Премиерът на Австралия уточни, че отделните щати и територии сами за себе си ще решат кога да въведат всеки етап.

Британският премиер Борис Джонсън ще обяви в неделя план за разхлабване на част от мерките в Ббединеното кралство. Той подчерта, че ще подходи към въпроса с "максимална предпазливост", тъй като негови министри се опасяват от втори епидемичен взрив на коронавируса.

„Ако хората пренебрегнат социалното дистанциране, ако забравят жертвите, които направихме, за да преминем през този пик и да стигнем дотук, заразата ще се разрасне отново с още по-бързи темпове“, коментира външният министър на Великобритания Доминик Рааб.

Джонсън допълни, че всяка от страните в Обединеното кралство сама ще реши кога да отмени ограниченията. Шотландия например реши да удължи карантината. Северна Ирландия също на този етап не смята да се смекчи мерките. Въпреки тези различия, британците в цялата страна се включиха в станалите вече редовни аплодисменти в чест на медиците, които на първа линия се борят с пандемията.

Контролът в района на Париж например ще остане засилен заради по-високата концентрация на заразата дори и след отпадането му в останалите части на Франция.