„COVID пандемията е първото X заболяване. Тази концепция за „Болестта X“ съществува преди появата на коронавируса. Тя се основава именно на това, че редица фактори водят до извода, че все повече инфекции от животни ще са патогени с пандемичен потенциал“, обясни в "Тази сутрин" епидемиологът д-р Петър Марков.

Коя е „Болестта X“?

Хипотетичен термин, който СЗО приема, за да обозначи неизвестно засега инфекциозно заболяване, способно да предизвика епидемия, ако се разпространи в няколко континента.

Терминът е приет преди COVID пандемията. „Болест Х“ е заместващо име, което е създадено от СЗО през февруари 2018 г. в списъка с приоритетни болести на плана, за да представи хипотетичен, неизвестен патоген, който може да предизвика бъдеща епидемия.

Д-р Марков смята, че именно коронавирусът е заболяването, обърнало света наопаки.

„План е имало за него, но когато се сблъскваш с нещо напълно ново, е трудно да се планира. След COVID-a може би ще сме по-добре подготвени“, смята той.

Марков изрази притеснение, че вероятно ще има и нова пандемия, но не се знае кога това ще се случи.

Той коментира и грипа, като поясни, че по-добре на закрито да се носят маски. 

"Основната разлика на грипа и коронавируса е, че първият е опасен и за най-малките освен за възрастните. Той протича с тежки симптоми и висока температура. По време на пандемията грипът беше отстъпил заради мерките, а сега като ги няма, той се завръща, но не е станал по-силен", заяви Марков.