Рокадите в МВР са разбираеми, ако позволите да се пошегувам – пролет е, калинките летят. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ бившият вътрешен министър Емануил Йорданов по повод промените, които направи във вътрешното министерство служебният министър Бойко Рашков.

„В крайна сметка всеки служител, който е назначен на базата на определена политическа конюнктура, би трябвало да е готов да се раздели в поста си, когато тази конюнктура се оттича по канала“, уточни Йорданов.

Според него обаче въпросът с отпуските на шефове на служби за сигурност се драматизира повече от необходимото.

„Какво значи нямат ръководство – всяка една държавна структура, когато ръководителят ѝ е в отпуск, се ръководи от лице, посочено от него. Всеки от тези хора има заместници. Има годишни отпуски, болнични, не мисля, че трябва да се драматизира толкова“, коментира бившият вътрешен министър.

Йорданов призна, че винаги е имало практика хора в системата да запазят постовете си чрез отпуски и болнични. Покойният вътрешен министър Георги Петканов, който го наследил на поста, при среща му казал: „Мислех, че в това министерство работят силни и здрави мъже. Разболяха се масово като встъпих в длъжност“.

Той смята, че служебният вътрешен министър има достатъчно опит, за да влезе с летящ старт в МВР. „Бойко Рашков е много сериозен човек, юрист с много опит, бил е директор на Националната следствена служба, след това народен представител, бил е зам.-министър на правосъдието, ръководител на Комисията за контрол на СРС“, напомни Йорданов.

Гледайте цялото интервю във видеото!