Няма да има гражданска война в Америка, тя е една в историята на САЩ и я пишем с главна буква. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ бившият ни посланик в Съединените щати Елена Поптодорова.

Коментарът ѝ е по повод масовите протести в САЩ след убийството на чернокожия 46–годишен Джорд Флойд от полицай в Минеаполис. Те прераснаха във вандализъм и сблъсъци с органите на реда.

Тя призова да са разграничава вандализмът от протеста. Има хора, които се възползват от това – определени групи население. Винаги има изкушение за такава употреба и злоупотреба, допълни Поптодорова.

„Протестите бяха подкрепени от всички – чухме кметове и губернатори. Америка така се роди - с бостънския чаен протест през 1773 г., когато тръгва войната за независимост и от това се ражда съвременна Америка", разказа Поптодорова. Тя даде пример и с войната във Виетнам, която е била първата заснета по телевизията, и гражданите са видели какво се е случило. Това е изкарало хората на улицата тогава“, каза още бившият ни посланик в САЩ.

По думите ѝ американският президент Донлд Тръмп е изправе в момента пред сложни казуси – коронавируса, икономическа рецесия  расови проблеми и изблици.

Ако Тръмп се справи с тази сложна формула, той има голям шанс да бъде преизбран, смята Поптодорова.

Вижте повече във видеото!