Европейският парламент започва проверка, след като жест на българския евродепутат Ангел Джамбазки предизвика скандал в пленарната зала. Много го оприличиха на нацисткия поздрав от времето на Адолф Хитлер.

Снимка: btvnovinite.bg

„Господин Джамбазки е направил един естествен за него жест, но поставен в европейски контекст, той изглежда по различен начин“, коментира социологът доц. Мира Радева в „Тази сутрин“.

Според нея този жест е показателен за ценностен разлом. У нас не е отделя достатъчно внимание на езика на тялото, той се неглижира, не се преподава в училище, а той създава първоначалното впечатление в другите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Склонен съм да вярвам, че Джамбазки не е направил нацистки поздрав, но той има репутационен проблем. Ако Мира Радева направи този жест, никой няма да сметне, че е нацистки поздрав и ще решат, че това е случаен жест. Но при него е израз на самото му мислене и един тип враждебна реч“, коментира медийният експерт Георги Лозанов.

Според него националистите не могат да разберат, че запазването на собствената културна идентичност не означава да си враждебен към другите. Има различни интереси, които могат да съжителстват.

За случилото се сега принос имат и предишните инциденти с реч на омразата към другите от страна на Джамбазки в ЕП, смята Георги Лозанов.