„Промяната в Северна Македония е необратима. Началото ѝ бе поставено преди две години”, заяви журналистът Любчо Нешков в студиото на „Тази сутрин”.

Той коментира заедно с историка Спас Ташев последното развитие в отношенията между България и Северна Македония в сутрешния блок на bTV.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не разбрах какво иска да каже Стево Пендаровски (с позицията си пред bTV). Стево направи гаф и обрат на собственото си изказване преди няколко месеца. Истинската позиция вчера беше тази на Зоран Заев”, смята Нешков, според когото в момента в Северна Македония се правят опити и върви процес за „циментиране на статуквото”.

Историкът Спас Ташев отбеляза, че сме възлагали големи надежди на съвместната Комисия, но по личното му мнение е сбъркан моделът ѝ на работа. Тя трябва да се занимава с „логиката на историческия процес”, а не с множеството факти, защото така „десетки години няма да стигнат”, за да се завърши нейната задача.

Снимка: btvnovinite.bg

България няма яснота и дългосрочни цели в политиката си спрямо Северна Македония и очаква проактивна позиция от македонска страна, а ние демонстрираме пасивност, смята Ташев.

„Етническата принадлежност на Гоце Делчев не зависи нито от Пендаровски, нито от Каракачанов”, заяви Любчо Нешков, според когото не трябва да се вторачваме само в историята, тъй като фактите не могат да бъдат променени, а трябва да обърнем повече внимание на общите проекти като Коридор №8 и настоящите ни отношения, за да се разрушават границите и пречките в общуването.

Говори се за премахване на роуминга, а още не осъществено, отбеляза Нешков.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента се говори за „балкански Шенген”, което показва, че съседите ни отново взимат проактивна позиция в Македония, каза Нешков и отбеляза и настоящето посещение на Ципрас в Скопие.

Българката общност в Северна Македония е разделена от случващото се между двете ни страни, разкри Ташев, който разказа, че една част иска да не се спъва преговорният процес на Северна Македония с ЕС, а други са за по-твърда позиция от страна на България.

Снимка: btvnovinite.bg

Голяма болка на българите там е липсата на български медии, каза Ташев.

България е единствената в региона, която иска Северна Македония да е независима държава, категоричен е Нешков.

Но България няма ясна визия и политика към Северна Македония, допълни Спас Ташев.