"Булгаргаз" връща на клиентите си над 201 милиона лева заради поевтиняването на природния газ. 12-те топлофикационни дружества ще получат различни суми след намалението на цената на газа със задна дата.

Най-голям дял в сумите за връщане сред клиентите има "Топлофикация София" с  близо 59 млн лева.

За целия отоплителен сезон средно върнатите пари за клиент ще бъдат под или около 20%. Това заявиха "Тази сутрин" Кремен Георгиев от Асоциацията на топлофикационните дружества и енергийният експерт Иван Хиновски, макар да отбелязаха, че „сметката не е за прост калкулатор“.

Снимка: btvnovinite.bg

Ключова за размера на сумите за връщане ще бъде новата по-ниска цена, която КЕВР ще определи тази сряда, каза Георгиев.

Връщането на парите на клиентите няма да представлява проблем, защото топлофикациите имат вече изработен механизъм за това с възстановяването на суми при изравнителните сметки, заяви Хиновски.

Изравнителните сметки също участват в „цялата математика“ с изчислението на сумите, които трябва да бъдат върнати, заяви Кремен Георгиев, който  каза, че „ще има една сума за връщане, която обхваща целия период, но изчислена за месеци“.

Имало е обективна причина за по-високите сметки през март и това е била по-ниската температура, категорични са двамата експерти.

За предстоящия отоплителен сезон се очаква намаление между 9 и 15% на сметките спрямо предишната година, заяви Кремен Георгиев, който заяви, че изказванията за увеличение на цената на парното, които разбуниха духовете през последните дни, „не са на КЕВР, а на господин Еленко Божков, чиято експертиза ми се изгуби“.

Проблемът е, че „ние стъпваме на много ниска база. Топлинната енергия, която ползваме през май месец, е на база минимум цени на природния газ. В момента сме в един минимум на цената на топлинната енергия“, обясни Хиновски.

Снимка: btvnovinite.bg

КЕВР трябва да изготви средна прогнозна цена за една година, заяви Хиновски, според когото ще има повишение на стойността на синьото гориво през есента.