"Булгаргаз“ връща на клиентите си над 201 милиона лева заради поевтиняването на природния газ. 12-те топлофикационни дружества ще получат различни суми след намалението на цената на газа със задна дата.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-голям дял в сумите за връщане сред клиентите има "Топлофикация София" с  близо 59 млн лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Газоразпределителните дружества имат да получават 22 милиона лева. Ще бъдат връщани пари и на химическата и стъкларската индустрия - те ще получат обратно съответно 52 милиона и 16 милиона лева. Това ще стане по формула, одобрена от енергийния регулатор.

Премиерът събра правителството на извънредно присъствено заседание, за да обсъди механизма за връщане на суми след намаляването в цената на газа със задна дата.

Пред министрите Борисов отново изтъкна, че по-ниската цена на газа е договорена в интерес на бизнеса и гражданите след тежки преговори. Той обяви, че очаква нова порция карикатури и атаки от олигархията, защото премахването на посредниците по веригата на газовите доставки.

Премиерът подчерта, че към днешна дата цената на газа е с 53 % по-ниска спрямо миналата година. Припомни, че посредниците били премахнати и затова очаквал нова порция от карикатури по негов адрес.

Снимка: btvnovinite.bg

"Милиард и половина върнати обратно при хората от олигархията. що да не понесем комикси то пък е интересно така че да знаете защо е тази ярост. защото няма посредници няма на кранчетата не изтича повече газчицата, а цената двойно по-ниска", заяви Борисов.

Сметки на битовите абонати ще се преизчислят в 30-дневен срок, след като "Булгаргаз" преведе парите обратно на топлофикационните дружества. 

Снимка: btvnovinite.bg

"Няма да се получават пари на калпак. Тези, които са имали висока консумация, ще имат да взимат много, а тези с ниската- малко", обяснява Кремен Георгиев, председател на "Асоциация на топлофикационните дружества".

Стоян Гуговски е клиент на "Топлофикация“, който няма уреди и плаща на база. Песимист е за намалението на цената със задна дата.

Снимка: btvnovinite.bg

"Те побързаха да увеличат цената на топлоенергията от 1 юли - газта намаля с 40 % увеличението е наполовина - то се избива вече, а другата половина е от надутите сметки", казва Стоян.

От "Топлофикация София" разясняват, че на абонатите, които заплащат по реален месечен отчет, ще бъде направено приспадане на дължимите суми с първата възможна фактура.

Снимка: btvnovinite.bg

На абонатите, които  заплащат прогнозно месечно потребление,  ще бъде възстановена сумите в годишната изравнителна сметка.

Снимка: btvnovinite.bg

Фирмата за дялово разпределение с най-голям брой клиенти в столицата обяви, че вече има проект на изравнителна сметка за клиентите.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ние сме предвидили да има отделна информация разпределение на енергията по новите и старите цени и респективно разликата, която се дължи от промяната в цената. Това ще го има всеки клиент на сметката си", обяснява управителят на фирма за дялово разпределение Милена Стоянова.

Кампанията по отчитане на уредите се е забавила заради коронавируса, но въпреки всичко сроковете за издаване на изравнителните сметки ще се спазят.

Очаква се енергийният регулатор на закрито заседание в сряда да определи цената на топлинната енергия със задна дата, за да започне процедурата по коригиране на изравнителните сметки и фактурите.