„Изгонването на български дипломат от Москва е покана за вътрешното (проруско) лоби у нас да се окаже натиск над правителството”, смята журналистът Валери Тодоров.

Бившият шеф на БНР коментира в „Тази сутрин” заедно с бившия ни посланик в САЩ новият шпионски скандал, в който бе замесено името на България и напрежението между Москва и София.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Тодоров моментът за изгонването на нашия дипломат е било добре подбрано, а изказването на руския президент Владимир Путин за България също е знак, защото е направено в присъствието на сръбския държавен глава Александър Вучич. Това е целяло да покаже, че Сърбия е лоялен съюзник, още повече че наскоро между Белград и Москва също е имало шпионски скандал.

Снимка: btvnovinite.bg

Целта на руския шпионски център е била да се размият маршрутите на агентите, но това не е било успешно, защото едно систематично наблюдение открива закономерностите в движението, както се видя от разследването на „Белингкат” и западните служби.

Преди година се появиха данни за операции на руското разузнаване от българска територия в Черна гора.

Снимка: btvnovinite.bg

България е най-уязвимото звено на НАТО. Незабавно трябва да бъдат предприети еднозначни действия, за да се покаже, че безволева и ничия земя, смята Елена Поптодорова.

Бившият ни посланик в САЩ призова за прозрачност в разследванията. свързани със шпионския скандал като случая „Гебрев”, при който дори оръжейният бос не знае какво става.

Същото важи и за случая „Малинов”. Ако прокуратурата има обвинение, то нека го внесе в съда, призова Елена Поптодорова.