Повишаването на цената на тока през последните месеци е сериозен проблем не сама в България, но и в целия Европейски съюз. Правителствата търсят механизми за компенсация на този повишен разход за бизнеса и домакинствата.   

Този ръст на цените се дължи на сбъркана европейска политика, обяви в предаването „Тази сутрин“ енергийният експерт Васко Начев.

Той даде пример с цената на въглеродните емисии. По думите му първоначалната идея е била тя да достигне 60 евро на тон през 2030 г., а вече е 63 евро на тон.

„Зад зеления параван има много финансови зависимости и мощни финансови корпорации, тях изобщо не ги интересува природата, а да се търкалят парите“, коментира експертът.

Бившият зам.-министър на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев напомни, че освен цената на въглеродните емисии причина за по-високата цена на тока в ЕС е повишеното търсене и нарастването на цената на природния газ.

„В целия ЕС близо 40% от електроенергията се произвежда от изгарянето на природен газ или въглища. В този контекст България благодарение на АЕЦ „Козлодуй“ и на ТЕЦ „Марица-изток 2“, която работи на пълна мощност, ние поддържаме най-ниските цени на тока в целия ЕС“, уточни Куюмджиев.

Той напомни, че към днешната дата цената в България е втората най-ниска в Евросъюза.

Гледайте целия разговор във видеото!