„Когато един бизнесмен влезе в политиката, той не се променя. Той правеше това, което беше изгодно за Америка. Дали това беше изгодно за света е съвсем различна гледна точка".

Така коментира управлението на Доналд Тръмп главният изпълнителен директор на Американската търговска камара в България Петър Иванов.

„Той наблягаше на двустранни споразумения, отколкото на многостранни. Това, което предполагам, че ще се случи, е отново да се развият многостранните споразумения. Нас ни интересуват отношенията между Европейския съюз и САЩ. За нас е изгодна тази промяна, ако се случи, защото ние сме малка икономика и малка държава. Едва ли може да си позволим да договорим добри отношения на базата на размера на нашия вътрешен пазар“, допълни той.

Каква означава Байдън за САЩ и Европа?

„Мисля, че ще има промяна. Смятам, че ще се запазят добрите неща от предишната администрация. На мен ми направи впечатление речта на Байдън, когато вече знаеше, че печели по първоначални резултати. Той каза: „Няма сини или червени щати. Има съединени щати“. Нещо, което е знаменателно, защото разделението в Америка не е добро. Трябва да се запазят част от демократичните процеси, но също така и добрите републиканци трябва да участват в управлението“, каза Иванов.

Според експерта в момента най-голямата икономика в света е трансатлантическата икономика.

„Ако погледнем в бъдещето и дигиталната икономика, 75% от електронното съдържание в мрежата се създава точно между Европа и Америка. Огромни инвестиции в сферата на научните изследвания и може би първата ваксина ще бъде създадена в сътрудничество. Тези отношения определят икономиката на света“, уточни той.

Отношенията между САЩ и България

В България американските инвестиции се нареждат на пето, а по някои статистики - на шесто място.

„За 30 години не гледаме само на инвестициите в България, а гледаме какво изнасяме за Америка. Имаме положително търговско салдо както за стоки, така и за услуги. Трите най-големи компонента са машини, компютри и химическа индустрия“, обясни Иванов.  

„През януари започна стратегически диалог между Съединените щати и българското правителство. В момента ние се превръщаме в стратегически партньор на Америка заради промяната в света, заради това, че сме на границата между Изтока и Запада“, коментира още той.

Въпреки това средата за инвестиции в България може да бъде подобрена спрямо наскоро публикуван доклад на Държавния департамент за целия свят.

„В него пише, че трябва да има предвидима среда, не постоянно променящо се законодателство. Имаме доста път да извървим по отношение на корупцията и върховенството на закона, което е част от договорната ни рамка за това стратегическо партньорство между двете държави. Усещането за корупция е доста голямо, ние сме на едно от последните места в ЕС“, обясни Иванов.

Чистите мрежи и 5G

Наскоро България подписа споразумение за чистите мрежи, припомни Петър Иванов.

„Връзката между чисти мрежи и 5G. Тези мрежи ще бъдат използвани за управление на всичко, което ни заобикаля. Т.нар. „интернет на нещата“ ще минава през тези мрежи. Представете си, ако някой друг външен контролира нашата електрическа мрежа и може всеки момент да я изключи, или контролира трафика на колите, които са без шофьори и всеки момент може да направи катастрофа. Затова е толкова важно да има сигурност в тези мрежи и да бъдат контролирани по някакъв начин от държавата. Иначе това се превръща в оръжие. Представете си, че някой, който не е демократичен, се опита да упражни контрол и е изградил вашите 5G мрежи“, коментира експертът.