Това са най-скъпите избори в българската история. Това заяви проф. Михаил Константинов - председателят на съвета на директорите на „Информационно обслужване“.

Според него възнагражденията на Секционните избирателни комисии са се вдигнали закономерно, защото именно участниците в комисиите са гръбнака на изборите.

За „Тази сутрин” проф. Константинов обясни, че е необходимо да се привлекат хора в изборните комисии, които да свършат „тежката” работа в изборния ден.

Изказването на експерта идва след обявените допълнителни 20 млн. лв. за местния вот на 27 октомври. През изминалата кампания парите за изборите бяха 50 млн. лв.

„Искам борбата на местните избори да бъде достойна и коректна. Нека да можем да се гледаме после в очите”, заяви още проф. Михаил Константинов.

Експертът подчерта, че грешки винаги ще се допускат, но целта е да се заплати достойно. Освен това изтъкна, че допълнително пари от бюджета ще отидат за по-задълбочено обучение на участниците в изборите, както и за информационно обслужване.

За да се избегне тежката ситуация отпреди 4 г. в зала „Арена армеец”, когато предаването на протоколите и броенето на гласовете беше изключително затруднено, Константинов заяви, че ЦИК е взела фундаментално решение – материалите в Столична община да се приемат на три места.

„Със сигурност едното място ще е – „Арена армеец”, като за момента се проверява дали залите „Универсиада”, „Фестивална”, НДК са подходящи за местния вот”, обясни Константинов.

По повод липсата на машинно гласуване, експертът заяви, че на места в страната ще има 5 вида гласуване. Според Константинов дори да има машинно гласуване, българските избиратели надали ще се възползват на 100% от услугата.

Също така посочи, че в Европа подобен вид гласуване не се прилага, освен в части на Белгия. По думите му гласоподавателите в България искат машини, за да се избегнат грешки при обработката на бюлетините.

„Искам борбата на местните избори да бъде достойна и коректна. Нека да можем да се гледаме после в очите.”

Надява се конфронтацията между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев да приключи, защото е вредна.

„Хората искат отношенията да бъдат подобрени и се надявам двамата да намерят общ език”, допълни той.