БСП започна днес подготовката за изборите. Определени бяха и целите на кампанията. „Смятам, че е реалистично да увеличим кметовете си със сто процента, а общинските съветници с 30-40%”, коментира лидерът Корнелия Нинова.

Левицата се събра, за да одобри кандидатите си за над половината населени места в страната. Сред тях са петима настоящи депутати от левицата: Николай Тишев ще е кандидат за кмет на Бургас, Станислав Владимиров – на Перник, в Русе кандидатът на левицата ще е Пенчо Милков, в Сливен – Кольо Милев, а в Карнобат – Тодор Байчев.

Повечето кандидатури се оказали безспорни. Сред изненадите обаче била идеята да се подкрепи кметът на Симитли Апостол Апостолов, който е от ГЕРБ.

Засега, обаче, на „Позитано” 20 няма решение за кандидатиралата се като независима Мая Манолова, въпреки че настроенията в столетницата са в нейна полза. „Разбира се, че трябва да бъде подкрепена, още повече, че по-ярка кандидатура и убедителна в средите на левицата аз не виждам”, коментира социалистът Атанас Мерджанов. Като „способен човек” я определи и Корнелия Нинова.

БСП-София ще кажат на 11 септември дали одобряват кандидатурата й. Лидерът на столичната организация Калоян Паргов пожела на омбудсмана „успех в това сериозно начинание, с което се заема”.

Така на 15 септември пленум на „червените” ще се произнесе окончателно по казуса „Манолова”.