Няма значение каква е депутатска заплата, ако депутатите изпълняват добре функцията си. Това каза в предаването „Тази сутрин“ Кремена Атанасова от КТ „Подкрепа“.

По думите ѝ трябва да бъде направена оценка на тяхната работа и да оправдават обществените очаквания.

"Ако живеем добре, ще имаме добра производителност на труда на депутатите. Ако повишават доходите, има как да се измери тяхната работа", каза тя.

Според КТ „Подкрепа“ минималната работна заплата би следвало да бъде обвързана със средната.

„Популистко е да има всеки път искания депутатската заплата да бъде 1000 лв. Няма как да очакваме, че някой ще застане начело на държавата и ще получава ниско възнаграждение. Не мисля, че е сериозно да очакваме, че депутатите биха вземали 1000 лв. заплата и ще останат независим“, отбеляза Кремена Атанасова.

"Минималната заплата ще бъде увеличена с по-малък процент от инфлацията. Затова настояваме тя да бъде обвързана със средната", допълни експертът.

Според бившия социален министър Христина Христова заплатите на депутатите не трябва да са обвързани със средната работна заплата и трябва да са симетрични на това, което получават останалите хора в страната.

„Ако говорим за политика по доходи, държавата не може кой знае колко да влияе върху доходите. Тя влияе, ако създава условия за развитие на икономиката, но все пак може да влияе – с минималната заплата, поддържа финансовото състояние на пенсионната система“, каза Христова.

Според нея всеки мораториум значи безсилие да се вземе решение. Трябва да се търсят обективни критерии за оценяване на труда на всеки.

„Да се надяваме 2022 г. да намерят отговорност и сили и да постигнат консенсус за минималната работна заплата", каза бившият социален министър.

По думите на Христова европейската директива казва, че минималната заплата трябва да е 50% от средната работна заплата.