Всеки един от нас, живеейки в интернет, използва инструменти, програми и платформи и трябва да носи отговорност, както го прави в реалния живот. Това подчерта в студиото на „Тази сутрин” експертът по киберсигурност Ясен Танев.

Според него след безпрецедентното изслушване на Марк Зукърбърг в американския Конгрес вероятно ще се появи и комерсиална версия на „Фейсбук”, която ще се плаща или с пари или с добиване на криптовалути от компютрите на потребителите.

„Бизнес моделът на „Фейсбук” (към момента – б.р.) е такъв – притежават средата, хората, интересите им, знаят кой от какво се интересува и предоставят достъп на рекламодателите до своята аудитория. Това е класически медиен подход, но с много внимателно таргетиране”, коментира експертът.

Той отбеляза, че за първи път сенаторите се посочили Европа като добър пример заради новия регламент за защита на личните данни, с който компаниите ще бъдат задължени да казват какво съхраняват, защо го съхраняват, докога го съхраняват, с кого го споделят и как потребителите могат да изтрият всичките си данни или да свалят резервно копие.

Вижте още във видеото!