Създателят на „Фейсбук” Марк Зукърбърг преживя първия от двата дни на изслушвания пред американския Сенат заради злоупотребата с лични данни и използването на социалната мрежа за разпространяване на дезинформация.

След като по-рано пое отговорност за това, че не е защитил качествено информацията на своите потребители, той заяви, че води непрекъсната битка със злонамерени лица от Русия, които се опитват да използват платформата за свои цели.

„Това е истинска оръжейна надпревара. Те ще продължат да стават все по-добри”, подчерта Зукърбърг. Той разкри и че разследващите потенциална руска намеса в президентските избори през 2016 г. са разпитвали служители на неговата компания, но не и него.

До момента в тази връзка има 13 обвинени руснаци и три фирми, сред които и Агенцията за интернет изследвания, известна като „руската ферма за тролове”.

„Има хора в Русия, които работят това – да се опитват да злоупотребяват с нашите системи, а и не само”, заяви Марк Зукърбърг и посочи, че социалната мрежа разработва подобрени механизми за отсяване на фалшивите профили.

Той призна, че автоматичното премахване на омразна реч не е достатъчно ефективно.

Сенаторите дадоха ясно да се разбере, че може да се стигне и до регулация на „Фейсбук” – нещо, което създателят на социалната мрежа прие с неохота и коментара, че трябва да е „правилната регулация”. Марк Зукърбърг допълни, че „не усеща” неговата компания да е в монополно положение на пазара.

В същото време той намекна, че „Фейсбук” може да придобие и платена версия без реклами.