Истинският мед рано или късно кристализира – захаросва се, като това се случва в рамките на 3-5 месеца. Това каза в „Тази сутрин“ Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари. На живо в студиото той показа как разпознаем истинския мед. 

„По външен вид, по консистенция, по агрегатно състояние не може да се установи дали медът е фалшив, или не. По-течният вероятно е с повишено водно съдържание и не дава характерната спирала, която се отделя обикновено от лъжичката. По-гъстият мед прави една спирала и е по-вероятно да е истински“, обясни Михайлов.

Той обясни, че е много важно медът да се съхранява правилно - да се прибере в тъмен шкаф или в хладилника.

„Медът не трябва да се държи на пряка слънчева светлина и в помещения, в които има миризми – като например мазетата, където се съхранява зимнина, или таваните, където пък е твърде топло“, обясни още Михаил Михайлов.

Председателят на Съюза на българските пчелари направи в студиото тест със салфетка за проверка на водното съдържание в пчелния мед.

„Не е нужно хората да го правят у дома. Има и други начини за проверка дали продуктът е натурален и естествено. На първо място трябва да сме запознати с неговия произход. Аз често казвам, че така както човек си има фризьор, така трябва да има и пчелар. Благодарение на доверието в него човек може да консумира истински мед“, каза още Михайлов.

Той подчерта, че в Европа започна да се говори за фалшив пчелен мед тогава, когато беше дадена възможност за внасяне на този продукт, както и на много други зърнени култури от Украйна.

„Веригата на меда е дълга – от пчелите през пчеларя до преработвателя и търговеца, и по нея винаги може да се получи прекъсване с някакъв умисъл“, каза още Михаил Михайлов.

В Съюза на българските пчелари има постъпили сигнали, че през Украйна в ЕС се внасят големи количество китайски мед, който е с неясни качества. По данни на пчеларите Украйна произвежда 58 000 тона годишно мед, докато нашето производство е между 10 000 и 12 000 тона на година.