Да пътуваш на екскурзия, но само на хартия. Зрителите на „Тази сутрин“ сигнализираха за неосъществени екскурзии, въпреки че част от сумите са внесени към туристическата агенция.

В началото на 2020 година семейството Атанасови от София решава да посети Франция и Италия и планира семейната си ваканция. Пандемията от коронавируса променя плановете.

„Екскурзията трябваше да бъде съответно до пет държави: Австрия, Германия, Франция, Швейцария и Италия от периода от 12 до 20 април 2020 година. Цялата екскурзия излизаше над 5000 лева. Капарото е в размер на 2050 лева. Парите внесохме по банков път“, обясни Ивет Атанасова.

Ивет Атанасова
Снимка: Редакторски екип

Капарото е платено на туроператора от Бургас „Холидей БГ Тур“. По това време Европа е в локдаун, но от фирмата искат пълната сума на екскурзията. Семейството решава да остане в България и търси фирмата, за да си вземе капарото.

„Издадоха четири ваучера на стойност 512 лева всеки с валидност 31 декември 2022 година. Казаха, че нямаме друг вариант, освен да приемем и по този начин те ни завързаха ръцете“, допълва Ивет.

Екскурзии на хартия: Клиенти не получиха капарото си след провалена ваканция
Снимка: Редакторски екип

След ваучерите връзката с фирмата прекъсва и дори и да искат - не могат да ги използват.

Проверка на bTV в Търговския регистър показва, че фирмата "Холидей БГ Тур" е със седалище в Бургас и широка палитра от дейности – от покупка и продажба на стоки до туристически услуги. Съдружници са Димитрина Димитрова и Пролетина Проданова.

Въпреки всичко фирмата е неоткриваема на посочените адреси в Бургас, а и съседи не знаят за нея.

Объркани от многото фирми, правим справка в Регионалната туристическа камара в Бургас. Оказва се, че срещу фирмите многократно са подавани сигнали за злоупотреби. От Камарата също ни потвърждават, че турагенциите са свързани със сайта away.bg.

„Нито една от фирмите – „Холидей бг“, „Престиж vip“ или „Маджико Виаджо“ – новата, която всъщност отговаря на сайта away.bg, фирмата с лиценз е Маджико Виаджо, не са член на камарата. Оплаквания има много. Чували сме и за задължения към потребителите, но не е член на Камарата, няма как и да бъде“, обясни Ивелина Пулева от Бургаска регионална туристическа камара.

От Министерството на туризма обясняват, че има сигнали срещу туроператера, които са изпратени до КЗП и Агенцията за държавна финансова инспекция.

„В този случай ние нямаме информация, че фирмата е неоткриваема. Получаваме я от вас. Ще предприемем действия по сезиране на органите на МВР за откриване на лицето“, посочи Елеонора Младенова, началник на отдел „Регулаторни механизми в туристическите дейности“ към МТ.

Проверка извършиха и от Комисия за защита на потребители:

Позиция на Комисията за защита на потребителите
Снимка: Редакторски екип

Позиция на Комисията за защита на потребителите
Снимка: Редакторски екип

Така съдът остава последната надежда на семейство Атанасови да си върне обратно парите за екскурзията, останала само на хартия.