Свидетелски разказ и среща с човек от Елин Пелин, който попада минути след първите експлозии на мястото на инцидента. За оказването на първа помощ на ранените, способността да запазиш хладнокръвие в ситуация на огромен шок и работата на първите екипи на терен, Кирил Тодоров разказва неговата история за експлозията в склада за фойерверки, отнела 4 човешки живота. 

„Искам първо да изразя искрените си съболезнования към близките на починалите. Аз бях в София, мой приятел, който живее до Гара Елин Пелин ми се обади, видимо притеснен и заекващ, че има някакъв пожар там. Той ми звънна към 18:17 ч., а аз в 18:40 ч. вече бях на имота, а пожарът и фойерверките се виждаха от магистралата“, каза Кирил Тодоров, който е свидетел на взривовете.

Той има къща, която е първата по линията между Гара Елин Пелин и Елин Пелин.

„Имаше задръстване на моста, по който се преминава, не съм сигурен от адреналина дали имаше полиция – сигурно е имало. С много мои съседи стояхме и наблюдавахме пряко не на пътя, където са другите хора, а вътре в полето, точно перпендикулярно на пътя“, казва още той.

Отначало Кирил Тодоров не се притеснява силно от взривовете, докато не чува последвалите избухвания.

„Складовете и Гара Елин Пелин не се делят от абсолютно нищо. Те са едно поле, което ако тръгне да гори съвсем спокойно може да стигне до селото. Аз тръгвам с автомобил успоредно на главния път, карам през полето - пътят с лек автомобил може да се мине. По пътя обаче нямаше никой – нямаше полиция, нямаше линейки, това предполагам беше около 19:00 ч.“, казва още той.

 

По думите му той се е обадил на 112 още при получаването на обаждането от приятеля му, докато е бил в столицата - това би следвало да е около 18:20 ч. 

„Аз виждам пожара в полето докато карам и решавам да продължа напред и се надявам, че някъде там ще има пожарни. Имаше сериозен дим. След това завих от пътя и видях два черни обекта – предполагах какво са. Срещу мен имаше група пожарникари с маски – без автомобили, но пеша, минимум 4 души бяха. Двата черни обекта лежаха на земята, пожарникарите отидоха до тях – оказа се, че това са мъж и жена, доцентът се изправи – той беше подвижен, аз размених няколко приказки с пожарникарите докато стоя в колата и се разбрахме да ги кача в колата и да ги пренеса до някъде. Доцентът се качи в колата, а дамата я изнесоха на носилка“, спомня си още Кирил Тодоров. 

Той споделя още, че в колата не е говорил с доцента, като по този начин се опитал да съхрани и себе си, и него. 

„Продължих към главния път – там имаше минимум 2 линейки с 2 пожарни. Дамата от линейката ме пита дали има още ранени – аз ѝ казах, че имаше още една жена и я информирах, че доцентът е единственият човек, който може да даде информация – има ли още хора, или няма", казва той.

Връщам се към моята къща след това, за да организирам нещо, след като няма никаква организация – няма военни, няма пожарна, никой няма там. Аз веднага звъннах на приятели да дойдат с пожарогасители, с лопати, ако стигне огъня до нас и можем да го спрем – да го спрем, ако не – изгаряме. Казах на пожарните, че аз съм минал с кола от там – сигурно е опасно, но може да се мине, а може и да се заобиколи и да стигнат докъдето те преценят. Могат да спрат пожара – ясно, че не могат да влязат с кола вътре, но могат да спрат пожара да не стига до къщите. А и хеликоптерът не знам къде беше“, казва още той.

Защо аз мога да стигна до тези складове ми е питането? Няма ли някакъв протокол за това да бъде ограничен достъпът до складовете, за да не стигат хората до тях – след като има съвсем нормален път, до който можеше да бъде спряно? Можеше да се действа според мен по-бързо“, допълва Кирил Тодоров.

 

„Пак да кажа, че казах на пожарните, че могат да влязат и то на безопасно разстояние – защото аз самият съм стигнал по този път. Очевидно е, че складовете не са достатъчно далече. След като складовата база на хранителната верига се е запалила, а тя е по-далече от Гара Елин Пелин. Гара Елин Пелин е спасена само заради вятъра“, казва още той.

Кирил споделя, че не е търсен нито от полицията, нито от прокуратурата.

„За мен имаше бездействие. Липса на организация, може би, липса на координация“, убеден е Кирил. 

Припомняме, че по-рано от прокуратурата заявиха, че вероятно охранител на складовете е помогнал в ситуацията с взривовете, като опитал да спасява хора. 

Вероятно аз съм охранителят, да. Окей е аз да съм охранителят, но къде е този охранител - защо не е в медиите, защо не е разпитван, къде е този охранител? Може би те си мислят, че едно от телата е на охранителя, а може би си мислят, че наистина аз съм него, нямам представа“, казва още той.

От пожарната потвърдиха за bTV, че такава ситуация е имало. Но обясниха,  че Тодоров се е доближил до складовете без разрешение и с риск за живота си. А те видели джипа му и го  помолили да качи доцента, за да могат да пренесат дъщеря му на носилка.

От пожарната обясниха, че това не е нарушение на правилата. Допълват,  че колите им не са се доближили през полето заради риска от последващи взривове.

Преди интервюто пред bTV Тодоров не беше търсен за разпит. След това обаче разследващите казаха,  че ще се свържат с него.

Повече вижте във видеото!