"С нетърпение очаквам да разбера в какво съм обвинен. Чужди правителства се свързаха с мен - на Холандия, Естония, Швеция Литва, а българското все още не е", заяви пред bTV издирваният български журналист от Русия Христо Грозев, който работи за сайта „Белингкет“. 

Грозев живее в Австрия, която му дава защита и самият той ще се възползва от това. 

“Абсурдно е, когато български журналист бъде издирван федерално от страна (Русия - б.р.), която води война и против, която ние даваме оръжия на другата държава (Украйна - б.р.) в конфликта, да има нулева реакция. Без да се зададе въпрос за какво е това и има ли нарушване на човешките права, има ли опасност за нашия гражданин и едва на третия ден да бъде отправен такъв въпрос”, каза той.

Грозев се надява, че би разпознал руски шпионин. “Все пак с това се занимавам вече 8 години. Повечето от наемниците са бивши представители на тайните служби. Те имат определен подход и определени гафове, които правят - използват последователни паспорти за фалшивите си личности, изпращат съобщения с незащитена връзка. Голямата корупция в Русия ни позволява да купуваме данни в реално време на мобилните им оператори, да следим тези, които са най-опасните за нас ”, каза той.

"Купувам си самолетни билети в последния момент и попълвам грешна информация", отговори Грозев на въпрос какво предприема, за да се предпази. 

Той бе категоричен, че цял отдел на разузнаването в Русия е ликвидиран заради разследванията на "Белингкет".

"Русия действа бавно. Последните 5-6 години сме нанесли непоправима щета върху фикцията, че руснаците имат най-страшните и най-съвършените тайни служби", каза Грозев.  

"По-скоро има риск за живота ми. Освен официални инструкции, за да се извърши покушение срещу когото и да е, има и неофициални групи - паравоенни, хибридни войски, които с голямо удоволствие ще извършат нещо, което да е подарък за Кремъл", каза Грозев. 

Целия разговор с Христо Грозев - гледайте във видеото.