Руското вътрешно министерство обяви за издирване разследващия журналист Христо Грозев от сайта „Белингкат“, показва проверка в сайта на министерството. Не се уточнява в какво е обвинен, ясно е само, че е по член от Наказателния кодекс на Русия.

Снимка: btvnovinite.bg

Мрежата „Белингкат“ е обявена за чуждестранен агент в Русия от октомври 2021 г., а през юли руската главна прокуратура обяви, че дейността ѝ е нежелана.

Христо Грозев участва в екипа, който разследваше отравянето на руския опозиционен Алексей Навални през 2020 г. То показа, че служители на ФСБ са били по петите на Навални няколко години, преди да го отровят и получи две награди за разследваща журналистика „Еми“.

През юли 2022 г. Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) обяви, че Грозев работи за британското външно разузнаване и е замесен в опит за отвличане на руски самолет. 

Разследващият журналист пусна коментар в профила си в Туитър:

„Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в „списъка си за издирване“, така че не мога да дам никакви коментари в момента. В известен смисъл това няма значение – от години те дават да се разбере, че се страхуват от нашата работа и не биха се спрели пред нищо, за да ни спрат“, написа Грозев.