Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е извикана на разговор във външното ни министерство заради обявения от Москва за издирване журналист Христо Грозев.

„Във връзка с обявеното федерално издирване на българския разследващ журналист Христо Грозев от Министерството на вътрешните работи на Руската федерация информираме, че посланикът на Русия в София Елеонора Митрофанова e извикана на среща в МВнР в първия работен ден след празниците“, се посочва в позицията им.

Руското вътрешно министерство обяви за издирване разследващия журналист Христо Грозев от сайта „Белингкат“. Не се уточнява в какво е обвинен, ясно е само, че е по член от Наказателния кодекс на Русия.

Темата предизвика вълна от политически реакции с искане за незабавно обяснение от руския посланик у нас. В късния следобед от външно министерство реагираха, че още в първия работен ден - 29-ти декември ще извикат Елеонора Митрофанова.

На срещата ще бъде обсъдена и забраната за изучаване на български език в окупираните райони на Украйна от Руската федерация, както и свалянето на портрети на български исторически личности, обявиха още от външно министерство.

В издирването на Христо Грозев - колегата му Йордан Цалов разчита „тормоз“ от страна на Руската федерация. Според него до тук се стига заради разследванията на Грозев. Не изключи руската страна да прибегне до т. нар. „червена бюлетина“ и призова за реакция на властите.

„Христо се намира в Европа, поради което това федерално издирване няма как да бъде осъществено. Той няма да бъде арестуван, тъй като ние все пак сме граждани на ЕС“, обясни журналистът Йордан Цалов.

В подкрепа на Христо Грозев се обяви и главният прокурор Иван Гешев: „България спазва основните европейски ценности като върховенство на закона и правата на човека. Това изключва наказателно преследване по политически причини на разследващи журналисти за тяхната работа в интерес на демокрацията.“

А информацията за издирването на наш разследващ журналист провокира и вълна от политически реакции. От ГЕРБ поискаха руският посланик у нас да бъде незабавно извикан:

„Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев! България не трябва да подминава случая с Христо Грозев с мълчание. Ние, чрез нашите европейски депутати, сме информирали европейските ни партньори за заплахата срещу него.“, каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Реакция дойде и от „Продължаваме промяната“, които още в първия работен ден на Народното събрание ще поискат изслушване на външния министър в ресорната комисия.

“Русия обяви за издирване български гражданин - журналиста Христо Грозев. Без да уточнява за какво, Кремъл го обвини по член от Наказателния кодекс“, написа в социалните мрежи Даниел Лорер от формацията.

Държавните институции да бъдат активни по случая, настояха от ДПС. А евродепутатът и президент на европейските либерали Илхан Кючюк вече обяви, че ще покани Грозев на среща и ще постави казуса пред Европейската комисия.

Обяснение от Елеонора Митрофанова поиска и депутатът от „Демократична България“ Божидар Божанов.

„Със сигурност Кремъл не харесва Грозев след множеството разкрития за операциите на агенти на руските служби в Европа, но на такова действие трябва да се реагира остро“, написа още Божанов.

Остра реакция дойде и от Асоциацията на европейските журналисти в България:

„В компетенциите на Министерството на външните работи на България е да потърси информация и да протестира срещу действията пред руския посланик.“

Христо Грозев работи за независимата мрежа за разследваща журналистика „Белингкат“, чиято дейност беше обявена от Москва за нежелана в Руската федерация.