Чуждестранна екшън продукция с каскади на автомобили се снима върху жълтите павета на София.

На любителски кадри, предоставени от Добромир Илиев специално за bTV, се вижда как тежък джип се преобръща и пада върху емблематичните жълти павета близо до сградата на БНБ.

Снимка: btvnovinite.bg

Сцената от чуждестранна продукция е заснета в събота. На въпрос на bTV кой е позволил да се извършват подобни действия върху над 100-годишната настилка, призната за културно-историческо наследство, от Столичната община отговориха писмено.

Снимка: btvnovinite.bg

При проверка на място не са констатирани щети по пътната настилка, заявиха още от Столична община. Според общината от чуждата продукция обявили, че ще бъде заснет само преминаващ автомобил, не и каскади.

От филмовата компания, разиграла екшъна, се извиниха и заявиха, че няма да обжалват акта. 

Снимка: btvnovinite.bg

Жълтите павета са произведени преди повече от 100 години в Австро-Унгария.  Проф. Александър Караманов от БАН участва в проект за възстановяване на технологията, за да могат те отново да бъдат произведени и счупените да бъдат подменени.

„Ние се ангажирахме да изследваме състав, структура, морфология на паветата и възможности за тяхното бъдещо производство. Отчетът е предаден преди пет години на общината. Не вярвам някой да го е чел”, коментира проф. Караманов.

Според екипа, изследвал паветата, от общината не са проявили интерес, за да се стигне до производство на жълти павета.

„Паветата са издържали над 100 години, което показва изключителните им свойства. Те са няколко пъти по-добри като механични показатели от това, с което се облицова в момента „Витошка”, каза още проф. Караманов. 

100-годишната настилка продължава да служи, но все пак голяма част от паветата вече са счупени.

Находището, от което произхожда материалът за производството на софийските павета, се намира в унгарската столица Будапеща, но то е изчерпано преди много години и заводът, който ги е произвел, вече не работи.