След по-малко от месец годишните прегледи на автомобилите ще имат нов компонент.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

От 12 юли ще бъде издаван нов модел стикер, който ще съдържа данни за емисиите, отделяни от автомобилите.

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

Т. нар. „екостикери“ са разделени на 5 категории, като петата е за електрически и хибридни автомобили. Най-ниските екокатегории коли – 1 и 2, могат да получат забрана за достъп до идеалните центрове на големите градове.

Категорията ще се определя при измерването на газовете и няма общо с евро стандартите на производителите. 

Снимка: btvnovinite.bg

Снимка: btvnovinite.bg

Целта е в определени дни със завишени нива на вредните емисии общините да ограничават достъпа до централните части на градовете за автомобили, които замърсяват въздуха.

Снимка: btvnovinite.bg

„Стикерът ще е с информация за екологичната група, техническата изправност, валидността на прегледа за техническа изправност и екологичната група на превозното средство. Ще има вграден чип, който ще се чете от устройство“, обясни в „Тази сутрин“ Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

По думите му поскъпването на техническия преглед няма да е значително – разликата ще е между 3 и 4 лв.

Ако тази година вече сте преминали технически преглед, срокът му остава валиден. Ако обаче в рамките на този период бъде въведено ограничение за влизане в градовете на автомобилите с по-ниска еко категория, водачите трябва да посетят пунктовете за втори път, за да им бъде направено замерване на емисиите и съответно дадена категорията, на която отговарят.

Засега талонът за технически преглед не отпада, но в бъдеще се предвижда такава възможност.