Колите ще са с екостикери до месеци. Автомобилите, които са от по-ниска екологична група, няма да се допускат в дните с превишени норми в централната част на градовете.

Еко стикер ще помага да се различиват колите. На него ще се отбелязва екологичната група на всяка кола.

Снимка: bTV

В стикера ще бъде вграден и чип, който общинските камери ще улавят, за да засекат дали колата, която влиза в центъра на града, е от разрешената екологична група. Пунктовете за технически преглед ще издават стикерите след извършен преглед.

Снимка: bTV

Автомобилът на Димитър Яръмов е на близо 20 години. От техническия преглед става ясно, че е по-ниската екологична категория. Шофьорът се притеснява, че ако стикерите влязат в сила, ще трябва да спре колата си от движение.

„За момента може би нямам възможност да закупя нов автомобил”, казва  Димитър Яръмов

Екокатегориите са 5. Идеята е тези от най-ниската група - евро 1 и 2, да не влизат в центъра на градовете в дните с високо замърсяване на въздуха.  Стикерът с чип ще бъде поставян на предното стъкло.

Снимка: bTV

„Целта на чипа е да може дистанционно, електронно да може да се следи при необходимост, дали даден автомобил влиза и нарушава забраната. Самата забрана ще се контролира с камери”, обясни комисар Бойко Рановски, директор на ИА "Автомобилна администрация".

Общините ще налагат глоби. В центъра на София - например ще следят 90 камери.

Снимка: bTV

„Около цялата синя зона съществуваща, по основните булеварди на града - вече разполагат с такива камери, разполагат с възможност да разчитат номерата на автомобилите”, заяви Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт в СОС.

Идята е с промяната да се повиши контролът при извършване на техническите прегледи.

„Проблемът е, че ние не можем да категоризираме категорията на автомобила, длаи евро Мнула, евро 6, 5”, поясн Антон Кастрев, председател на комисия на пункт за технически преглед на автомобили.

Промените предстои да бъдат приети с изменения в наредбата за проверка на техническата изправност на превозните средства.

Очаква се до няколко месеца уредите в пунктовете за технически преглед да бъдат свързани с автомобилната администрация.