Екип на bTV отива на пазар за Великден с полезните съвети на експертите за какво да внимаваме покрай празниците.
Лили Доганова избира да пазарува за празниците няколко дни по-рано и казва, че стриктно следи какво купува.
„Първо преглеждам във вкъщи рекламната им брошурка дали нещо имам и след това идвам и имам списък и пазарувам каквото трябва. Винаги, не само по празниците, винаги проверявам срока на годност“, споделя тя.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Според д-р Сергей Иванов потребителите трябва да пазаруват с повишено внимание особено по празниците.
„Стандартната изненада са боичките в козунака, които придават хубавия и лек жълт цвят общо взето ако видите ярък жълт цвят, той не е постигнат с яйца“, предупреждава той.
Като предпочитано месо за Великден агнешкото обаче също може да крие изненади. А най-лесната проверка е да проверим аромата.
„Когато едно месо мирише неприятно просто не го вземайте . Все още има месарници, които сме виждали на куките как висят труповете това е така стара практика. Да, за няколко часа няма проблем, но каква ви е гаранцията понякога те висят там цяла седмица? Знам, че има много хора, особено месари, които тръгват да дават съвети, кое месо е прясно и те първи знаят как да замаскират точно това“, казва Д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“.
Козунак, яйца и агнешко остават най-търсените хранителни продукти за празниците, отчитат търговци. А експертите са категорични, че ако закупим продукт без етикет, отговорността за последствията е изцяло наша.
„Гледайте да няма пръст, тоест, пръстта по листните зеленчуци е индикатор, че особено по това време е, че те са отглеждани в оранжерии и върху компост т.е. върху фекали. Не е необходимо да го изяждате, това нещо най-малкото говори за немарливост и от страна на производителите и на търговеца. Следващото нещо, което трябва да гледате при листните зеленчуци, да няма загнивания и видими увреждания на листата, те се причиняват от бактерии и плесени“, казва още д-р Иванов.
Съветът на експертите е винаги да мием не само салатите, но и яйцата преди консумация.
„Виждаме като практика по Великден е да виждаме струпани едни огромни купчини кори с яйца в магазините. Не забравяйте, че яйцата трябва да стоят в хладилника. Да, няма проблем за няколко часа да стоят навън, иначе това става в складовете, но дали са няколко часа - замислете се“, казва докторът.
От Агенцията по храните следят стриктно продуктите, които традиционно присъстват на великденската трапеза. И напомнят, че санкциите за първо нарушение са от 1000 до 3000 лева.
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте btvnovinite.bg във VIBER
Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK