Последни новини

Защо подаде оставка Общественият съвет за Националната детска болница?

Защо подаде оставка Общественият съвет за Националната детска болница?

Вицепрезидентът за бюджета: Абракадабра с цифри, таблици и пренасяне на средства от единия в другия джоб

Вицепрезидентът за бюджета: Абракадабра с цифри, таблици и пренасяне на средства от единия в другия джоб

Професия президент: Най-възрастният държавен глава си осигури осми мандат и власт до 100 г.

Раненият в Косово българин: По информация на местни медии той е с дипломатически имунитет

Ще останат ли в ареста българинът и още 7 задържани в Нидерландия за над 3 тона кокаин?

„Магнитски“ – рунд пореден: Кой и как е лобирал навън в полза на Делян Пеевски

Спешни мерки срещу хулиганите по стадиони и зали

„Бях стажант, а сигурно няма да я дочакам“: Мечтата за Национална детска болница се отдалечава

Българският премиер е разговарял по телефона с Володимир Зеленски

С цигара в ръка: Затворникът, освободен по грешка, се върна сам в лондонския затвор (ВИДЕО)

Екип на bTV отива на пазар за Великден: За какво да внимаваме?

Един от съветите на експертите е винаги да мием не само салатите, но и яйцата преди консумация

Каролина Занкова Каролина Занкова

Публикувано в  09:07 ч. 18.04.2025 г.

Екип на bTV отива на пазар за Великден с полезните съвети на експертите за какво да внимаваме покрай празниците.

Лили Доганова избира да пазарува за празниците няколко дни по-рано и казва, че стриктно следи какво купува.

„Първо преглеждам във вкъщи рекламната им брошурка дали нещо имам и след това идвам и имам списък и пазарувам каквото трябва. Винаги, не само по празниците, винаги проверявам срока на годност“, споделя тя.  

Според д-р Сергей Иванов потребителите трябва да пазаруват с повишено внимание особено по празниците.

„Стандартната изненада са боичките в козунака, които придават хубавия и лек жълт цвят общо взето ако видите ярък жълт цвят, той не е постигнат с яйца“, предупреждава той.

Като предпочитано месо за Великден агнешкото обаче също може да крие изненади. А най-лесната проверка е да проверим аромата.

„Когато едно месо мирише неприятно просто не го вземайте . Все още има месарници, които сме виждали на куките как висят труповете това е така стара практика. Да, за няколко часа няма проблем, но каква ви е гаранцията понякога те висят там цяла седмица? Знам, че има много хора, особено месари, които тръгват да дават съвети, кое месо е прясно и те първи знаят как да замаскират точно това“, казва Д-р Сергей Иванов от „Активни потребители“.

Козунак, яйца и агнешко остават най-търсените хранителни продукти за празниците, отчитат търговци. А експертите са категорични, че ако закупим продукт без етикет, отговорността за последствията е изцяло наша.

„Гледайте да няма пръст, тоест, пръстта по листните зеленчуци е индикатор, че особено по това време е, че те са отглеждани в оранжерии и върху компост т.е. върху фекали. Не е необходимо да го изяждате, това нещо най-малкото говори за немарливост и от страна на производителите и на търговеца. Следващото нещо, което трябва да гледате при листните зеленчуци, да няма загнивания и видими увреждания на листата, те се причиняват от бактерии и плесени“, казва още д-р Иванов.

Съветът на експертите е винаги да мием не само салатите, но и яйцата преди консумация.

„Виждаме като практика по Великден е да виждаме струпани едни огромни купчини кори с яйца в магазините. Не забравяйте, че яйцата трябва да стоят в хладилника. Да, няма проблем за няколко часа да стоят навън, иначе това става в складовете, но дали са няколко часа - замислете се“, казва докторът.

От Агенцията по храните следят стриктно продуктите, които традиционно присъстват на великденската трапеза. И напомнят, че санкциите за първо нарушение са от 1000 до 3000 лева.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте btvnovinite.bg в TIKTOK