На 9 април, тоест днес, е трябвало да се състои посещение на външния турски министър Мевлют Чавушоглу у нас, което обаче е било отменено. Това каза в предаването „Тази сутрин” външният министър Екатерина Захариева.

Информацията за отменената визита идва след скандала с изказването на турския политик, в което загатнал, че Турция се е намесила за промените в Закона за вероизповеданията.

По-късно от турската държава обявиха, че думите на Чавушоглу са били преведени неточно.

„Изказването, което чухме в предизборна кампания, със сигурност не беше приемливо за нас”, посочи Захариева.

Тя разговаряла с турския си колега в Щатите, по време на срещата по повод 70 години НАТО. Чавушоглу обяснил, че думите му са били преведени погрешно.

Така или иначе априлската визита беше отменена за по-нататък.

„Това е дипломатически знак, дипломацията има различни варианти за реакция и това е един от тях”, посочи външният министър.

КСНС и политическите разногласия за КПКОНПИ

„Очевидно болката на БСП е, че ръководството на КПКОНПИ се избира от парламента, а не от президента”, посочи Захариева по повод вчерашните разногласия на политическите сили след заседанието на КСНС.

След срещата при президента Корнелия Нинова заяви, че е станала свидетел на бранене на статуквото, а индикацията за това била, че членовете на съвета са отхвърлили предложението на БСП за ново антикорупционно законодателство.

„Нашето предложение беше да се направи оценка на въздействие на действащия закон. Аз като юрист се притеснявам от писане на законодателство на коляно – от политици, без участието на експерти, преди избори”, добави Захариева.

Тя сподели, че като е чула реакцията на БСП след заседанието, се е зачудила наистина ли е била там – толкова голямо било разминаването между думите на Нинова и обстановката вътре.

„Първо – не е имало никакво бранене на статуквото, това е пълен абсурд. На българина настина вече му писна, когато имаме проблем, да казваме ще приемем нов закон, ще създадем нов орган. Нашето предложение беше да направим оценка на въздействие. Тонът вътре беше абсолютно конструктивен и нормален. Не е имало нападки един срещу друг, нито груби реплики. Разбрахме се, че по този начин, както е представен проектът на становище, не може да се съгласим”, каза още Захариева.

По думите ѝ сегашният антикорупционен закон е драконовски, друг обаче е въпросът доколко се спазва той.

„Апартамент гейт”

Захариева се въздържа да отговори на въпроса дали имотите на колегите ѝ от кабинета са купени на реални цени – първо трябвало да приключи проверката на КПКОНПИ, а и тя самата не била виждала документите на сделките.

Съгласи се обаче, че „цените на част от тях със сигурност изглеждат доста ниски”.