България реагира много добре по дипломатическа линия при скандала с изказването на външния министър на Турция Мевлют Чавушоглу, отбеляза в предаването „Тази сутрин” Петър Воденски, бивш посланик в Турция.

Като пример за това той посочи думите на външния ни министър Екатерина Захариева, че Законът за вероизповенанията не е насочен нито към мюсюлманската, нито към друга конфесия. По думите му добър ход е било, че нашият премиер е използвал случая да повдигне въпроса в Букурещ, където е бил и турският вицепрезидент.

Според Петър Воденски в Турция има мислене, че страната трябва да си възвърне влиянието върху бившите османски територии чрез политически и други средства. Според него, трудно можем да очакваме истинско извинение от турската страна.

За това, че Турция твърди, че това изказване на Чавушоглу е объркване в превода, Водненски коментира, че това е най-старото обяснение в дипломацията.   

„Странен начин на извинение“ – така външният министър Екатерина Захариева нарече опитите на Анкара да обясни, че турският й колега Мевлют Чавушоглу не е имал предвид това, че е имало намеса в промяната в Закона за вероизповеданията. „Думите му са преведени много точно, преди да изразим позицията си“, обясни Захариева от Вашингтон.

Според Водненски по този начин сме казали, че много добре сме се запознали с превода на това, което е казал турският външен министър.

„Ние си даваме сметка, че той го е казал в една предизборна обстановка. Турция не се е свенила в такава предизборна обстановка или друг път, когато по вътрешнополитически причини  има нужда да направи. Например, когато в България има избори, те говорят пред наши сънародници турци и правят някои сходни изявления. Това си е намеса във работи и ние много добре реагирахме по дипломатическа линия“, обясни Петър Воденски.

Според него след изборите в Турция Ердоган стои стабилно като политик и дори да изгуби най-важните градове, той може да „опитоми” новите кметове чрез губернаторите и че има редица законови начини да упражни властта си.