Говорителят на турското Външно министерство заяви, че злонамерени кръгове се опитват да навредят на турско-българското приятелство. Поводът за коментара му беше отзвукът в България на изказването на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който обяви пред симпатизанти, че Турция се е намесила при промените на българския Закон за вероизповеданията.

Според говорителя на турското МВнР Хами Аксой обаче думите му са били погрешно преведени и изопачени в българските медии.

„На приятелството ни не може да бъде навредено с подобни игри. Смятаме, че злонамерени кръгове се опитват чрез публикации в българските медии да наранят турско-българското приятелство”, каза Аксой, съобщи информационната агенция „Ихляс хабер ажансъ”, цитирана от БТА.

Подчертавайки, че Турция поддържа много близки и добри отношения с България, говорителят на турското външно министерство заявява: „Сънародниците в България внасят специално допълнително значение на отношенията ни с България. Турция и България като две съседни, приятелски и съюзнически страни полагат грижи за ненамеса във вътрешните си работи”.

„В същото време външните министри на двете страни осъществяват конструктивен и дружески диалог помежду си, провеждат консултации по много въпроси и това е напълно естествено. В този контекст наскоро нашият министър е споменал за разговор, който е провел преди време с българския външен министър във връзка с промените в приетия от българския парламент Закон за вероизповеданията и международните норми в това отношение, но думите му са били погрешно преведени и са изкоментирани по различен начин и изопачени в българските медии. Някои злонамерени среди се опитват по този начин да навредят на турско-българското приятелство”, допълва говорителят.

Хами Аксой подчертава, че приятелството между Турция и България е поставено върху здрави основи и не може да му бъде навредено с подобни игри.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!