Има много голяма вероятност папа Франциск да посети България през следващата година. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

По думите ѝ вече се провежда сериозна подготовка, а самата визита се планира за началото на месец май.

„По моя информация визитата ще включва България и Македония. Папата никога не пътува само в една държава – това е част от тяхната протоколна традиция”, уточни Захариева.

Относно задържането на Евгения и Николай Банева тя коментира, че това е част от борбата за справедливост в България. На въпроса защо чак сега са им повдигнати обвинения тя каза: „Това, че се говори за някого, не означава, че е имало достатъчно доказателства”.

„Софийският затвор и арестите са едни от най-сложните за ремонт сгради. Понякога условията в затворите са по-добри, отколкото в арестите”, коментира Захариева по повод килията, в която лежи бившият кмет на район „Младост” Десислава Иванчева. Тя допълни, че през последните 2 – 3 години много затвори са били ремонтирани и е построен един нов.

На критиките на лидера на „Атака” Волен Сидеров  към нейната работа тя отговори, че  няма как да признаем анексията на Крим, защото противоречи на националния ни интерес.

„Надявам се конфликтът между Украйна и Русия да не се задълбочи, много е важно са спазват международните договори по морско право и да се възстанови корабоплаването през Керченския проток”, каза още външният министър.

Вижте повече във видеото!