Задържаните през октомври в Ница  Евгения и Николай Баневи вече са в България. Те бяха екстрадирани у нас с два различни полета от Франция през Германия. Двамата вече се намират в следствения арест.

Първа на родна земя пристигна съпругата на бизнесмена – в 13:17 ч. с полет от Мюнхен. Тя първа се е запознала и с обвиненията си в Националното следствие. Малко след нея у нас беше върнат и Николай Банев.

Снимка: btvnovinite.bg

Специализираната прокуратура обяви, че са им предявени обвинения за седем различни престъпления, извършвани в продължание на 13 години. Едно от обвиненията към бизнесмените е за пране на пари в размер на над 1 млрд. лева.

Бизнесмените и майката на Николай Банев – Мария Банева са обвинени още за ръководене и участие в организирана престъпна група, източването на близо 90 млн. лв. от четири предприятия и незаконно притежание на оръжие. Не се знае дали ще има още обвинени по делото.

Снимка: МВР

„Освен тези две лица е призована и ще бъде привлечена към наказателна отговорност майката на Николай Банев. Предвид напредналата ѝ възраст, колегите ще определят мярка за неотклонение „парична гаранция”. Нейната роля е на участник в организирана престъпна група”, каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

От прокуратурата обясниха, че досега не са получавани сигнали за тази тяхна дейност.

Снимка: МВР

Адвокатът на семейство Баневи заяви пред bTV, делото е над 100 тома, обвиненията не са нови.и бизнесмените са се запознали с тях още във Франция.

„Те са от началото на ноември, просто се предявиха лично на обвиняемите, защото предния път бяха предявени на мен”, каза Христо Ботев.

Снимка: МВР

Мерките за неотклонение – „задържане под стража” на Евгения и Николай Баневи ще се гледат утре. На Мария Банева ще бъде поискана „парична гаранция”.