Домашна или от магазина - коя туршия и лютеница ще ни излезе по-евтино?
Йорданка и майка ѝ Цветанка живеят във врачанското село Чирен.
Двете са направили 17 буркана с парена туршия със зеле, моркови и чушки.
“Грубо казано за тези буркани аз съм вложила 25 лв. Моята калкулация показва, че един буркан ми излиза 1,35 лв. Не знам колко ще струва на пазара, но вероятно ще е много повече”, каза Йорданка.
Срокът на годност на тази зимнина е до пролетта.
Цветанка разказа, че преди да има буркани зимнината е правена в делви затворени с лозови листа.
Цената зависи от вида на туршията, но себестойността на буркан може да е под 2 лв., заяви Владимир Иванов от Държавна комисия по стокови борси и тържища в предаването "Тази сутрин".
Той даде пример с киселите краставички, където буркан може да струва към 1,5 лв., ако са мариновани то цената ще е малко над 2 лв.
Във всички случаи цената на домашно приготвената зимнина ще е по-добра от тази в магазина, каза Иванов.
За това какви са цените на плодовете и зеленчуците на тържищата - гледайте повече във видеото.