След престой в дом за възрастни хора, който се оказва, че е без лиценз, възрастна жена е със счупена бедрена кост. Сигналът идва от дъщеря ѝ, която иска да остане анонимна. Тя казва, че майка ѝ прекарва едва един ден в дома.

На 17 май тя оставя майка си в дом за възрастни хора „Роза“ в Банкя. На следващия ден отива на посещение и заварва майка си разстроена и с болки. Възрастната жена разказва, че е била удряна по главата, а бедрената ѝ кост е видимо счупена.

Дъщерята веднага търси обяснение от дежурната санитарка. Персоналът в дома казва, че не знаят, че е със счупен крак. Отричат и насилието.

От писмо на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ разбираме, че домът не е със статут на хоспис, а е лицензиран доставчик на социална услуга „резидентна грижа“. Дъщерята на пострадалата подава сигнал към Бърза помощ и полицията. От СДВР заявиха за bTV, че по случая има образувано досъдебно производство, назначени са и експертизи, чийто резултати все още се изчакват.

Възрастната жена е закарана в „Пирогов“. Епикризата от двуседмичното ѝ лечение потвърждава счупването, констатира и повърхностна травма на главата.

Търсим ръководството на дома за коментар. На място откриваме жена, която твърди, че е по заместване. Собственичката на дома Снежана Димитрова отговори на въпросите ни по телефона, заради здравословни проблеми на съпруга си.

„Жената е дементна. Опитва се да става от леглото, пада и си чупи крака. Ние не сме хванали да ѝ счупим крака“, казва тя. Според собственичката възрастната жена халюцинира.

Дъщерята на пострадалата се закани, че ще съди дома.

В отговор за bTV от контролиращата Агенция за качество на социалните услуги заявиха, че след получен лиценз от януари тази година дружеството все още не е подало уведомление за започване на дейност по смисъла закона, затова и не са правени проверки на място. И допълниха, че ще бъдат предприети действия за извършването им в най-кратки срокове.