Пандемията се намира в стадий на постепенно затихване. Това коментира в "Тази сутрин" доц. Атанас Мангъров, директор на COVID клиниката към Инфекциозна болница.

По думите му все пак може да има още 1-2 по-малки вълни в следващите седмици.

“Мерките не водят до намаляване на случаите, а има хора в болниците, защото имаме епидемия. Вирусът ще продължава да се върти, докато не мине през една критична маса от населението независимо от това спазваме или не ограниченията“, каза още инфекционистът.

Доц. Мангъров заяви и че се е върнал към задълженията си на лекар, след като не успя да влезе в парламента.

"Моята цел не е да съм политик. Смешно е аз да съм политик, аз съм лекар. Не можа да достигне до съзнанието на хората основната теза, която се опитах да развия още преди да започне предизборната кампания, че тези мерки са излишни, че трябва да се върнем по-скоро към нормалния ритъм на живот“, обясни Мангъров.

Той коментира и статистиката за общата смъртност.

„Миналата година са починали 125 000, което е с 16 000 повече, отколкото предишната - 2019 г. От тези 16 000 около 7000 са с коронавирус. Останалите 9000 са починали от неразборията, която се случи”, смята инфекционистът.

Той отново критикува членовете на Националния оперативен щаб, като заяви, че начело е трябвало да бъдат епидемиолози.

"Можеше това да е проф. Мира Кожухарова. Около нея има няколко души, които имат опит със справяне с този тип епидемии. Епидемията от свински грип, морбили - все неща, които са минали през ръцете на тези хора“, каза Мангъров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!