Бързи тестове на 16 производителя ще се признават у нас. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Този списък е изготвен от ЕС, очаква се днес да бъде публикуван. Той е наложителен, защото се сблъскахме с неточни тестове", добави той.

"Именно това и ще е едно от условията за пътуване и влизане на туристи у нас. Другите две ще са отрицателен PCR или сертификат за приключена ваксинация", добави Кунчев.

С тези изисквания и ваксинираните служители в туристическия сектор, които ще са имунизирани вероятно до края на май, ще сме сигурна дестинация, обясни още Кунчев. 

"Не планираме обаче задължителна ваксинация в никоя сфера. Няма и как това да е условие за назначаване на работа, по-скоро да се направи в рамките на незадължителния характер - да се имунизират служители в старческите домове например. Изпратил съм такова писмо до министъра на труда и социалната политика", обясни главният държавен здравен инспектор. 

Той добави, че у нас средната заболеваемост е 350 и вървим надолу. Относно новия индийски щам Кунчев заяви, че засега е малка вероятността да е у нас.

"Наясно сме, че едва ли някакви ограничения в пътуванията ще спрат новия вариант", каза Кунчев.

Той коментира и решението да се използва ваксината на "Янсен" у нас.

"Един случай със странични ефекти на 1 милион е регистриран при ваксината на и това е причината тя да се разреши за използване у нас без ограничения", обясни доц. Кунчев.