„Ще се изследвам, ако имам симптоми, или ако някой ми нареди да се изследвам“. Това коментира в „Тази сутрин“ по bTV доц. Атанас Мангъров часове, след като водещият от националната телевизия Георги Любенов съобщи, че е положителен за коронавирус. 

Малко преди това Мангъров е бил гост в предаването му, което веднага повдигна въпросите дали и доцентът не е носител на COVID-19 и кога ще се изследва.

„Засега няма да си правя тест, защото още ми е рано. При тези инфекции има инкубационен срок в рамките на 14 дни. Все едно една жена е правила секс преди два дни и сега да си направи тест за бременност – той няма да бъде положителен, защото е прекалено рано“, посочи Мангъров. Според него няма смисъл хора без симптоматика да се изследват, защото „това е много добър начин системата да спре и ще влезем в задънена улица“.

По думите му всеки човек в ежедневието си контактува със заразени без да подозира. Мангъров подкрепи решението си да не се тества и с това, че има пациенти, за които трябва да се грижи. Коментира и нарастващия брой заразени от последните дни: „Тази информация не се представя правилно – колкото повече тестове се правят, толкова повече положителни се откриват. Истински болните хора са в интензивните структури. Там те са с един по-малко, отколкото вчера“.

Вижте целия разговор във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!