Доброволци се обединяват в кампания за рециклиране на пластмаса. Те са събрали над 1 тон отпадъци и създават произведения на изкуството от тях. Преди почти две години Радостин Русев започва организирането на кампанията.

Сега десетки хора се събират всяка неделя, за да сортират, рециклират и творят с изхвърлената пластмаса и с помощта на други доброволци.

„Проблемът с рециклирането е значителен и е много широко разпространен във всички държави на тази планета и се основава на навици. Хубавото е, че ако само човек промени своя навик и започне разделно да събира този отпадък, да не го мята просто в една голяма кофа, нещата се подобряват, както на индивидуално ниво, така и на квартално ниво така и на градско ниво така и на държавно ниво“, коментира организаторът Радостин Русев.

Снимка: bTV

 

От скоро екоентусиастите създават и предмети, направени изцяло от отпадъчни материали – от изплетени портмонета и торби от найлони до рибарско столче с лента от пластмасови бутилки.

Данните на Евростат за последните 10 години показват трайно увеличаване на пластмасовите отпадъци в Европейския съюз. Само за последните 5 години ръстът е с 15 килограма на човек за година.

Всички средства от рециклираната пластмаса на доброволците у нас те даряват на друга инициатива – „Капачки за бъдеще“.

„Идвайки на работа всяка сутрин, виждайки на улицата хвърлено кенче или пластмасово шишенце, започнах с една обикновена малка чанта да събирам. Започнах да ги предавам, а след това направихме и пред самите помещения, където работим. Изработихме касетки и виждаме, че вече резултатът е налице, защото всеки ден тези въпросните касетки са пълни до горе“, посочи доброволецът Сабина Хитрова.

Освен с помощ с логистиката организаторите се надяват и на повече доброволци, които да се включат в кампаниите. Който не планира да направи нито едното, нито другото, Радостин призовава поне да не замърсява.