Ученици от старозагорската математическа гимназия намериха портмоне с 1 000 лева и го предадоха на властите.

За постъпката си те получиха благодарствено писмо от областната дирекция на полицията.

В един обичаен четвъртък след часовете, съученици и приятели от 11А клас се прибират по редовния си маршрут. Виждат портмоне на улицата пред голям хранителен магазин. Тодор Христов го вдига от земята.

„Първо се огледахме да видим дали няма някой човек, който го търси“, разказва Тодор.

„Отворихме го, разгледахме какво има, търсихме някакви идентификационни документи, единственото което намерихме е някакъв син талон, на който пишеше ЕГН и име, естествено намерихме жената във „Фейсбук“, допълва съученикът му Мирослав Минчев.

Момчетата пишат съобщение в профила на жената, но тя не им отговаря.

„И след това го предадохме в районното“, продължава разказа си Тодор.

Възпитаници на математическата гимназия, момчетата лесно могат да пресметнат, че ако разделят помежду си цялата сума на всекиго се падат по 100 лева.

„Вижте сега, 1000 лева са много пари, ако го сравняваме с пенсията на прабаба ми  -излизат по 3–4 пенсии, така че редно беше да се върнат тези пари“, казва Мирослав.

Почти на финала на средното си образование десетимата приятели гледат в различни посоки. Обединява ги компютърното им настояще и вероятно – виртуалното им бъдеще.

И още нещо: „Смятам, че животът трябва да се живее честно и да се отнасяме с другите така както искаме те да се отнасят с нас“, казва Йордан Радуков.